mendiants

Jagan teiega täna oma lemmik jõuluste maiustuste retsepti.
Mendiants on traditsioonilised prantsuse jõulukommid, mis koosnevad šokolaadikettast, mille peal on pähklid ja kuivatatud puuviljad. 
Mendir“ tähendab prantsuse keeles kerjamist ning šokolaadiketastele asetatud viljad viitavad Provence’i jõulutraditsioonis neljale kerjusmungale. Rosinad seostuvad augustiinlaste, sarapuupähklid karmeliitide, kuivatatud viigimarjad frantsiskaanide ja mandlid dominiiklastega.
Tänapäeval kasutatakse muidugi erinevaid šokolaade, pähkleid ja puuvilju ning sageli ka nt apelsinisukaadi.
Kommide tegemiseks ei olegi muud vaja kui maitsvat (kuvertüür)šokolaadi ja erinevaid vilju. Šokolaad tuleb tempereerida (meelepärasel meetodil), pritsida küpsetuspaberile või šokolaadikilele kettad ja puistada üle meelepärasega, seejärel lasta kristalliseeruda. 

Pähklid tuleks kindlasti eelnevalt röstida, sest nii saavutavad need parima maitse ja aroomi. Selleks laota pähklid ahjuplaadile ja rösti neid ahjus 150-160 kraadi juures 10-15 min, kuni ahjust hakkab tulema meeldivat pähklilõhna. Jahuta ja kasuta. Pähklite röstimiseks ka üks nipp - kui röstid erinevaid pähkleid korraga, siis laota need ahjuplaadile nii, et kõige kõvemad pähklid (nt mandlid) on väljaspool ning õrnemad ja pehmemad (nt pistaatsiad ja ka seemned) keskel. 

Kuna muud kunsti ei olegi, siis jagan siin ka siirupiste apelsinikoorte tegemise retsepti. Pese (bio)apelsin hoolikalt, koori ja lõika koor 5-6 cm pikkusteks ribadeks (ilma sisemise valge osata). Koored on vaja kaks korda puhta veega keema ajada ja nõrutada. Seejärel on vaja keeta siirup, millesse läheb 250 ml vett, 25 g mett ja 100 g suhkrut. Apelsinikoori tuleb siirupis keeta tasasel tulel 5 min, seejärel lasta neil siirupis jahtuda ja keeta veelkord minutike. Seejärel koored kurnata, nõrutada majapidamispaberil ja lasta neil seista üleöö karpi pakituna külmikus. Lõigata parajateks tükkideks ja kasutada. Siirupis keedetud koortest saab teha ka omaette maiust nimega orangettes, mis ongi apelsinikooreribad, mis on kastetud tempereeritud tumeda šokolaadi sisse. Nii et korraga saab kohe kaks maiustust teha.

Soovin teile kõigile imelisi jõuluhetki pere ja kallimate seltsis! Uute magusate kohtumisteni juba uuel aastal! Selle aasta eest saan küll vaid tänulik olla – see tõi minu tööellu nii palju imelisi uusi inimesi ja kogemusi. Esimese hooga meenuvad magusad reisid Riminisse, Pariisi ja Luksemburgi, ägedad projektid nagu Laulupesa jätsilaul, Küpsetamise meistriklassi tordivideo, Eesti kokkade meeskonna olümpiateekond ja muidugi kõik mu magusad koolitused. Üle kõige rõõmustan sel teel kohatud inimeste üle!

Samas sain ka mitme õppetunni võrra rikkamaks, ma kipun ikka vahel liiga palju korraga ette võtma, arvates, et olen kõikvõimas. Ja siis pingutan üle ka. Aga kuidas muidu ikka targemaks saab, kui kogemuste kaudu.

Ja uues aastas on ees juba nii palju, mida oodata ja teiega jagada! Aitäh teile, mu kaasteelised!
Eelmine
Saint-Honoré

Sellel postitusel ei ole vastuseid

Email again: